single.php

liha vaakumpakendamine

Vaakumpakendamine on kiireim viis tervislikult toiduaineid säilitada

Toiduainete lühemaks või pikemaks säilitamiseks on erinevaid võimalusi. Mõned on lihtsalt tervislikumad kui teised. Igapäevaselt kasutame me kõik tavalist külmkappi toidu hoidmiseks ja sügavkülmikut, kui on vaja midagi pikemaks ajaks säilima panna. On aga veel võimalusi.

Kui oled nii kaugele lugenud, siis ilmselt suhtud oma tervisesse ja toitu, mida sööd tõsiselt. Oleme ju see mida me sööme ja meie vitaalsus või energia tuleneb otseselt sellest mida me sisse sööme või söömata jätame. Kui hindame toiduainete kõrget kvaliteeti, siis peame mõtlema ka sellele, kuidas seda väärtust natuke pikemalt säilitada. Kõiki toiduaineid pole ju võimalik kohe samal päeval ära kasutada.

Miks toiduained riknevad

Toiduainete riknemisel mängivad peamist rolli erinevad bakterid, mis soodsates tingimustes hakkavad toiduaineid lagundama. Bakterid+soojus+niiskus+hapnik- need on vajalikud elemendid, et toit pahaks läheks. Nii nagu looduses on loomulik protsess. Teeme ju oma aias komposti tänu sellele protsessile ja see on väga vajalik. Kuidas aga aeglustada või peatada seda loomulikku protsessi, et me ei peaks toiduaineid kohe ära tarbima.

Üks viis säilitamiseks on toiduained kuivatada nii, et toiduaines ei oleks enam riknemist võimaldavat niiskust. Seda nimetatakse kuivatamiseks.

Teine võimalus on piirata bakteritele piisava hapniku juurdepääs ja riknemine peatub. Selleks protsessiks on vaakumpakendamine, millest täna pikemalt räägime.

Kolmas võimalus on alandada temperatuuri seni kuni bakterite elutegevus aeglustub. See oleks siis külmiku ja sügavkülmiku kasutamine.

Kolmas viis on erinevate kemikaalide kasutamine, mis tapab igasugused bakterid toidus aga samas hävitab ka mineraalid, vitamiinid ja toiteväärtuse ning mürgitab hilisema toiduainete tarbija. See on suurtööstuse pakendamine säilitusainetega, millest me selles artiklis pikemalt ei peatu. Kuna see ei ole ju tervislik säilitamine.

Toiduainete kuivatamine

Vanarahvas kasutas väga aktiivselt puuviljade, seente, marjade ja ravimtaimede tervislikuks ületalve säilitamiseks nende kuivatamist. Kuivatamine on selles mõttes unikaalne protsess, et kuivatamisel säilivad praktiliselt kõik mineraalid, vitamiinid ja teised toimeained, mida me talvisel ajal vajame. Samuti säilib ja isegi tugevneb toiduainete aroom. Heaks näiteks on seente kuivatamisel tugevnevad maitse- ja lõhnaomadused. Tänapäeval kogub toiduainete kuivatamine üha rohkem populaarsust.

Kuna tulemuslik kuivatamine vajas vanasti päris palju teadmisi, siis oli see korralik ettevõtmine. Seda pidi õppima ja seda pidi teadma. Tänapäeval on meil abiks mõned päris targad masinad, mis kuivatavad erinevaid toiduaineid erineva reziimiga ja jälgivad kogu protsessi kulgu päris hoolega. Nii on eksimise võimalus väga väike ja enam ei ole toidukuivatamisel vaja nii palju eelteadmisi omandada kui varem. Ma ei mõtle siin igasuguseid dehüdraatoreid vaid ikka päris profitaseme toidukuivateid. Selliseid, millega võid kuivatada kukeseeni ja puravikke ning need siis julgelt restoranidele müüa.

Vaakumpakendamine

Vaakumpakendamise puhul, nagu juba mainisime, saavutatakse toiduainete säilimine tänu hapnikku eemaldamisele. Vaakupakendamise käigus imetakse toiduine pakendist praktiliselt kogu õhk välja. Selle tulemusena ei ole toiduaines olevatel bakteritel enam piisavalt hapnikku tegutsemiseks ning toiduainete riknemine peatub.

Peab kohe ära mainima, et looduses pole midagi absoluutset. Nii pole olemas absoluutset vaakumit, toiduainete vananemine ei peatu absoluutselt täielikult ja nad ei säili igavesti. Kuna rõhuasetus on tervislikul säilitamisel, siis huvitab meid selline säilivusaja pikendamine, mille jooksul kõik vitamiinid ja mineraalid säilivad ja toiduaine on veel täisväärtuslik.

Vaakumpakendamisel pikeneb säilivusaeg 3-5 korda

Jah nii see on. Erinevad toiduained säilivad väga erinevalt. Kuivained säilivad oluliselt kauem kui puuviljad ja lihatooted. Värske kala säilib jälle palju lühemat aega kui liha.

Toatemperatuuril ja vaakumis säilimine

Toome mõned näited.

Värske leib säilib toatemperatuuril (+20-25C juures) 2 päeva. Vaakumpakendatult säilib leib toatemperatuuril 8 päeva.

Jahu, tee, kohvi, pähklid, küpsised, makaronid ja riis säilivad toatemperatuuril kuivalt hoides kuni 120 päeva. Vaakumpakendatult säilivad kõik need toiduained aga 360 päeva.

Külmikus ja vaakumis säilimine

Roostevabast terasest kompaktsed toidukonteinerid on suurusega 1,5L ja 2,2L

Osa toiduaineid nagu liha, kala, valmistoidud, kastmed ja kreemised kondiitritooted on parem säilitada ka vaakumpakendatult külmkapis (+3 kuni +5C juures). See tuleneb nende eripärast. Sellisel juhul kasutame toiduainete riknemise peatamisel kahte eelpoolmainitud võimsat tegurit – hapniku eemaldamist ja madalamat temperatuuri. Need kaks komponenti koostöös on väga tõhusad abivahendid.

Näiteks värske kala, mis on teada kui üks kõige kiiremini riknev toiduaine üldse, säilib külmikus ainult 1-3 päeva aga vaakumpakendatult ja külmikus säilib kala juba 4-6 päeva. See annab juba hoopis teised võimalused kalatoitude armastajatele.

Toores liha säilib külmikus 2-3 päeva aga vaakumpakendatult külmikus juba 6-9 päeva.

Küpsetatud liha aga säilib külmikus 3-5 päeva aga vaakumpakendatult külmikus lausa 10-15 päeva.

Sügavkülmikus ja vaakumis säilimine

Nüüd aga vaatame mis juhtub tuttavate toiduainetega kui neid vaakumpakendada ja sügavkülmikus hoida.

Kõik on ilmselt jõulupraadi varem valmis ostnud ja kuni jõuludeni sügavkülmas hoidnud. Või on aastavahetusest või pulmapeost ülejäänud praetükke sügavkülmas säilitanud, et siis vastavalt vajadusele kasutusele võtta. Sügavkülmaks loetakse siis külmutamist temperatuuril -18 kuni -10C juures.

Toores lihal on sügavkülmas säilitamisel piirmääraks 120 päeva. Kui aga toores liha eelnevalt vaakumpakendada ja siis sügavkülma panna, siis säilib liha värskena kuni 480 päeva.

Värske kala säilib sügavkülmas kuni 90 päeva aga vaakumpakendatult ja sügavkülmas kuni 360 päeva.

Puuviljad ja juurviljad säilivad isegi lihtsalt sügavkülmas kuni 300 päeva ja vaakumpakendatult isegi kuni 720 päeva.

Säilita vähem aga tervislikumalt

Me ei proovi siin säilivusrekordeid lüüa vaid pakkuda pigem uusi võimalusi. Peamine erinevus näiteks toore liha sügavkülmas hoidmise ja eelnevalt vaakumpakendatult sügavkülmas hoidmise vahel on see, et sama aja jooksul säilitab liha rohkem oma toiteväärtusest. Selle asemel, et toorest liha sügavkülmas ja vaakumpakendis 480 päeva ehk 1,5 aastat hoida, võime seda teha ainult paar kuud. Aga selle liha kvaliteet üles sulatamisel on hoopis parem kui sama aja jooksul lihtsalt sügavkülmas hoitud lihal.

Erandi moodustavad siin juba eelnevalt sügavkülmutatult ostetud liha, kala jne. Nende säilivusaeg ja kvaliteet sõltub ikka pakendil näidatust.

Uued võimalused oma vaakumpakendajaga

Oma vaakumpakendaja omamine kodus annab sulle täiesti uued võimalused ja vabadused.

Esiteks vabaned vajadusest osta sügavkülmutatud liha ja kala, mis on juba pika aega olnud külmutatud. Selle asemel võid minna turule vastaval hooajal ja valida välja kõige kvaliteetsemad praetükid, värske kala jne, vaakumpakendada nad ja tarbida endale sobival ajal. Ajavahemik ei pruugi olla väga pikk aaga see annab vabaduse valida hooajal saadavaid värskeid tooteid ja süüa neid praktiliselt sama väärtuslikult kui nad olid ostes.

Teiseks annab kodune mugav vaakumpakendamine sulle kiiruse ja vabaduse säilitada kõik, mis jooksvalt pere lõunast üle jääb. Saab teha korraga rohkem ja raisku läheb vähem. Pastaroogade, soustide, salatite ja hautiste jaoks on olemas mugavad roostevabast terasest konteinerikesed, kuhu saab panna prakitiliselt kõike. Ka vedelikke ja suppe. Konteineri saad kiiresti sulgeda ja kiiresti avada. Kasutad osa toitu ära ja sulged uuesti. Need mugavad konteinerid on korduvkasutatavad ja kergesti puhastatavad.

Kodused toidud nagu supid, lihatoidud ja pastaroad säilivad vaakumpakendatult ja tavalises kümikus värskelt 10-15 päeva. Rohkem pole aga vajagi. Lihtsalt külmikus aga säilivad nad kõigest 2-3 päeva. See on väga suur võit oma aja planeerimisel.

Takaje vaakumpakendaja saab panna mugavalt köögilaua kohale seinale või kasutada otse laual

Kuna kaasaegse vaakumpakendaja kasutamine on kiire ja mugav ning kogu protsess on automaatne, siis ei vaja toidu vaakumpakendamine eraldi ettevõtmist ja selleks valmistumist. Moodsalt disainitud vaakumpakendajad on kompaktsed ja saab kinnitada köögi seinale laua kohal. Nii saad jooksvalt ja kiiresti pakendada kõike mis vaja.

Vaakumpakendaja kasutajad kasutavad pakendamiseks väga laialt näiteks võileibu ja salateid, mis tööle kaasa võetakse. Eriti suvel ja kuuma ilmaga. See annab suure eelise näiteks looduses ja matkal käijatele.

Pakendada saad ka selliseid pidevalt kasutatavaid toiduaineid nagu tavalised ja tugevalõhnalised juustud. Juustu külmikus säilitamisega on paljud teadlased pead vaevanud kuna juust kipub lahtiselt kuivama ja juustukarbis külmikus kondensvett koguma ja hallitama. Nüüd saad osta suure tükki juustu korraga ja lõigata ta parajateks paladeks, millest osa ootab vaakumpakendis ja osa on jooksvalt kasutusel.

Juustu säilivusajad on järgmised.

Pehme juust külmikus 5-7 päeva, vaakumpakendis külmikus 14-20 päeva.

Maitsestatud juust külmikus 15-20 päeva, vaakumpakendis külmikus 30-60 päeva.

Parmesani juust külmikus 20 päeva, vaakumpakendis külmikus 60 päeva.

Vedelike vaakumis säilitamine klaastaaras

Pudelitihend ja vaakumventiil on nägusalt disainitud ja praktiline kasutada

Itaalia tootja Takaje vaakumpakendajad on seni ainukesed maailmas, mis suudavad muuta vaakumpakendiks igasuguse klaastaara. Täpsemalt siis standardpudelid ja metallkaanega purgid. Nagu iga geniaalne lahendus on ka see loomult väga lihtne. Pudelile ja klaaspurgi kaanele pannakse lihtsalt täiendab tihend, mille kaudu toimub vaakumsulgemine. Tihendeid saad loomulikult kasutada palju kordi.

Pudelites on väga mugav kasutada ja säilitada näiteks suurest 3 liitrisest purgist ümberkallatud omatehtud mahlad. Tihti kipuvad vähese suhkruga tervisemahlad suures avatud purgis kiiresti käärima minema. Kui aga sulgeda mahlad vaakumtihendiga pudelisse, siis saad jooksvalt kasutada ja kaua säilitada. Pudeli ja purgi vaakumsulgemine võtab aega loetud sekundid.

Klaastaara kasutamine annab sulle kokkuhoiuks kuna kõik kasutatud klaaspurgid saad praktiliselt tasuta muuta korralikuks vaakumpakendiks. Palju on kasutajaid, kes ei lisa enam moosidele suurtes kogustes suhkrut vaid kasutab oma tervisemooside säilitamiseks pigem vaakumpakendeid.

Loodame, et lugu andis Sulle inspiratsiooni oma elu lihtsamaks ja tervislikumaks muuta.

Soovime edu ja oleme tänulikud tagasiside eest.

 

Loe veel: Seente kuivatamineToidukuivati kasutamineTomati kuivatamine kuivatisRavimtaimede korjamine ja kuivatamineMilliseid ravimtaimi korjata ja kuivatada suvel, Viinamarjade kuivatamine toidukuivatiga, Viinamarjad kasvuhoonesVerivorsti kodus tegemine, Mahlapress on koduaias vajalik abimees, Teadlik ja tervislik toitumine, Milline peab olema hea hakklihamasin,

Euroopa 2014 aasta disaini auhinna võitnud Itaalia toidukuivatid ja vaakumpakendajad

 

 


Sildid:, , ,

comments.php

3 kommentaari

  1. Pingback: Verivorsti kodus tegemine | Rodoaed

  2. Pingback: Hakklihamasina valimine. Milline peab olema hea hakklihamasin. | Rodoaed

  3. Pingback: Safrankrookus - hinnalise maitsetaime kasvatamine ja kasutamine | Rodoaed

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

captcha

Palun sisestage turvakood

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <h2> <h3> <h4> <a href="" class="" target="">