single.php

tomati kuivatamine

Tomati kuivatamine kuivatis. Päikesekuivatatud tomatite tegemine.

Tõenäoliselt oled kuulnud või isegi proovinud lõunamaistest päikesekuivatatud tomatitest. Itaalias, prantsusmaal ja mujal lõuna euroopas on see väga levinud maitse- ja aroomiallikas toitudele ning muidu hõrgutis. Päikesekuivatatud tomat on väga kontsentreeritud tomatimaitsega. Müüakse kuivatatult lahtiselt või õlis.

Päris ajaloolisel traditsioonilisel itaalia viisil me tomateid Eestimaal kuivatada ei saa kuna meie päike ei ole nii aktiivne ja kuum. Praktiliselt sama tulemuse saab aga kätte kui oma kasvatatud kvaliteetsed tomatid kuivatada korralikus taimekuivatis. Siis kuivatis mis töötab loomuliku kuivatus protsessiga.

Ega seda tomati oma kasvatamist ja kvaliteeti nüüd niisama ei mainitud. Selleks, et tomatil oleks hõrk maitse ja hea aroom, peab ta olema kasvatatud heades tingimustes koduses kasvuhoones. Tööstuslikult kasvatatud kummitomatid selleks nii hästi ei kõlba kuna nad on peamiselt hästi transporti taluvad sordid ja maitseomadused on seal vähem tähtsal kohal. Ise kasvatades saame aga valida tomatisorte just nende maitseomaduste järgi. Seega plus jälle omakasvatamise eeliste hulka.

 

Tomati kuivatamine

Tomatite parajaks viilutamine enne kuivatamist

Igasuguseid vilju ja marju kuivatades nende maitseomadused võimenduvad kuna vett jääb neis vähemaks aga kõik toimeained jäävad alles. Tomati puhul on lausa uskumatu kui palju muutub sama tomati maitse tugevamaks peale kuivatamist.

Kuivatatud tomateid pannakse lisaks muudele toitudele ka alati näiteks tomatipasta ja kestupi tegemisel koostisse. Just sellel põhjusel, et värske tomati maitse on liga mahe ja kuivatatud tomati vähene lisamine annab just selle täpi I-le.

Nüüd aga kuivatamisest. Kaasaegsetel taimekuivatitel on erinevad valmisprogrammid erinevate viljade, marjade, seente ja muu kuivatamiseks. Erinevad taimed ja viljad on erineva paksuse ja niiskusega ning nõuavad erinevat kuivatamist nii temperatuuri kui tuule osas. Kui näiteks kala- ja lihatooted võib panna julgelt 60C, mis on peaaegu küpsetamise temperatuur, siis paljud ürdid ja väiksemad marjad on optimaalne panna kuivama 40C juures ja pikema rahuliku rezimiga.

Kuna meil on käepärast Itaalias valmistatud koduseks kasutamiseks mõeldud Tre Spade profikuivati Dry-Deluxe, siis on edasine kirjeldus ja fotod tehtud selle kuivatiga töötades.

 

Tomati kuivatamiseks ettevalmistamine

Ja nüüd kuivatisse..

Kõigepealt valmistame tomatid kuivatamiseks ette. Kui olete oma kodusest kasvuhoonest võtnud puhtad tomatid, siis ärge neid isegi peske ja märjaks tehke. Turult toodud oleks muidugi hea üle loputada. Värske ja kenasti küpse tomat tuleb kõigepealt parajateks viiludeks või osadeks lõigata. Siin on valikuvõimalus. Itaallased, kes on selle kuivati loonud ja on ka tomatite kuivatamise osas pioneerid lõikavad tomatid tavaliselt lihtsalt pikuti neljaks või väiksemad tomatid pooleks. See on levinum viis ja selliseid tomateid on ka rohkem gurmeepoodides õlimarinaadis müügil.

Teine viis on lõigata tomatid veidi õhemateks viiludeks. Näiteks 5mm paksusteks viiludeks. Sellistest lõikudest on võimalik kuivatamisel saada päris õhukesed krõbedad küpsised. Selliseid tomatiküpsiseid olete võib olla saanud restoranis oma pastaroa peal või mõne muu toidu ja salati sees. Päris nämmad. Praeguse näitena valmistame just neid viimaseid.

 

Kuivatamise aeg

Tomat on suhteliselt pikemat kuivatamisaega nõudev vili kuna ta on hea just kas päris krõps-kuivana või peaaegu sellisena ning tema veesisaldus on päris suur.

Tomatid kuivavad mõõtudes kõvasti kokku aga maitse ja aroomi tugevus on selle võrra jõulisem

Olenevalt kuivatist ja teie konkreetsest maitsest ja vajadusest võib kuivatuse aeg olla erinev. Tre Spade kuivatitel on valmis programmina võimalik kasutada näiteks mugavat hiirvaikset üleöö programmi (+45C) kui masina tööd ei ole tõesti üldse kuulda. Kui aga kuivatate päeval ja absoluutne vaikus pole prioriteet, siis võib panna kas +40C või +50C temperatuuriga ja lahtise ajaga programmi. Tomati puhul võiks aeg olla ca 6-8 tundi või rohkem, olenevalt lõikude paksusest. Neljaks lõigates on muidugi pikem aeg kui lõikude puhul.

Kui olete juba korduvalt oma kuivatiga tomateid ja teisi vilju kuivatanud ja kogemus olemas, siis teate aega täpsemalt määrata aga esimesel korral kuivatades võib vahetevahel restidel toimuvat piiluda. Niimoodi saate valida just sellises valmidusastmes tulemuse kui soovite. Muide, kuna Tre Spade kuivatitel käivad mõlemad otsad lahti, siis saab restidele väga mugavalt piiluda kogu protsessi jooksul.

 

Nüüd on talvel köögis hea võtta kui suvi juba kaugele jäänud..

Kuivatatud tomatite säilitamine

Kui nüüd sobiv tulemus on käes ja tomatid just sellises konditsioonis, nagu soovite, siis tuleb neil lasta veidi jahtuda ja puhata. Selleks lülita kuivati välja, ava kuivati otsad ning lase tomatitel veidi hingata enne kui säilitusnõusse paned. Säilitusnõuks sobib korralikust paberist hingav paberkott või klaaspurk. Heaks säilimiseks peab kõik liigne niiskus olema tomatitest välja kuivanud, muidu võivad nad minna hallitama. Aga ära ette muretse- kogemus tuleb kiiresti kui oled juba protsessi sees ja asja omal käel proovinud.

Oleks kange kiusatud minna nüüd päikesekuivatatud tomatite kasutamise soovitustega edasi aga see läheks juba meie teemast välja ja selle kohta on juba päris häid artikkleid kirjutatud.

Tutvu lähemalt toidu ja taimekuivatitega.

 

Loe veel: Ravimtaimede korjamine ja kuivatamineKasvuhoonesse ja avamaale sobivaid tomatisorte, Tomati kasvatamine avamaal, Tomati kasvatamine kasvuhoones, Viinamarjade kuivatamine toidukuivatis, Seente kuivatamine


Sildid:, , ,

comments.php

15 kommentaari

  1. Pingback: Ravimtaimede korjamine ja kuivatamine | Rodoaed

  2. Pingback: Seente kuivatamine | Rodoaed

  3. Pingback: Milliseid ravimtaimi korjata ja kuivatada suvel? | Rodoaed

  4. Pingback: Toidukuivati kasutamine | Rodoaed

  5. Pingback: Õunte õige koristamine ja säilitamine | Rodoaed

  6. Pingback: Sügisesse aeda sobivad lillesordid | Rodoaed

  7. Pingback: Vaakumpakendamine on kiireim viis tervislikult toiduaineid säilitada | Rodoaed

  8. Pingback: Sienten kuivaus ruokakuivurilla | Kasvihuoneet24

  9. Pingback: Tomati kasvatamine kasvuhoones. | Rodoaed

  10. Pingback: Soovituslikud paprika sordid | Rodoaed

  11. Pingback: Hakklihamasina valimine. Milline peab olema hea hakklihamasin. | Rodoaed

  12. Pingback: Viinamarjade kuivatamine toidukuivatiga | Rodoaed

  13. Pingback: Taimede ettekasvatamine- millal on selleks paras aeg? | Rodoaed

  14. Pingback: Taimede ettekasvatamine ja kasvuhoone kütmine | Rodoaed

  15. Pingback: Hakklihamasina kasutamine | Rodoaed

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

captcha

Palun sisestage turvakood

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <h2> <h3> <h4> <a href="" class="" target="">