single.php

safran

Safrankrookus – hinnalise maitsetaime kasvatamine ja kasutamine

Safrankrookus kuulub krookuste perekonda ning on selle kõige kallim esindaja.  Kuigi krookuste perekonda kuulub ligi 80 liiki taimi, on vürtsitaimena sobilik ainult üks liik.

 

Eestis kasvatatakse põhiliselt mittesöödavaid krookuseid, kuid miks mitte mulda pista ka taim, mis lisaks ilule on väga hinnaline maitsetaim.

Krookuseid aetakse tihti  segi ülimürgiste sügislilledega, kuid nendel on tegelikult lihtne vahet teha. Krookuse lehed on kitsad, sügislille lehed aga laiad ja läikivad. Samuti on erinevus tolmukates. Krookustel on neid kolm, sügislilledel aga kuus.

Safrankrookust tasub kindlasti kasvatada, sest selle kilohind algab poes umbes 2100 eurost. Ainult poolegrammise pakikese eest peab tasuma vähemalt 7 eurot! Seega on eksklusiivsuse nautimiseks hea soetada mõned safranikrookused ning panna need kasvuhoones või avamaal kasvama. 100 g vürtsi saamiseks läheb vaja 5000-8000 krookuseõit, kuid koduses majapidamises piisab toidule maitse andmiseks ka ühest õiest, kuna safran on väga tugeva ja spetsiifilise maitsega ning selle liigne lisamine toidule rikub hoopis viimase maitse. Üldjuhul lisatakse näiteks 1 kg taigna kohta kuni 0,1 g safranit.

Kuna tihti on safranit ennast toitudele raske lisada, siis on levinud sellest vesilahuse tegemine.

Vesilahuse valmistamiseks võtta 1 g safranit 120 g keedetud vee kohta, loksutada läbi ja lasta 20 min tõmmata ning seda siis paari tilga haaval toitudele lisada. Parema säilivuse saamiseks võib safranist teha ka viina- või piiritusetõmmise.

Lääne – Euroopas ja USA-s maitsestatakse safraniga peamiselt pagaritooteid, puuviljakreeme, kastmeid ja likööre, mõnes Euroopa riigis ka hautatud ja keedetud kalatoite (enamasti vääriskalast) ning magusat riisipudingut. Idamaades on safran hinnatud maitseaine, mida lisatakse veise- ja kanalihast toitudele ning riisile ja köögiviljale. Aserbaidzaani ja Tadzhiki köögis on safran asendamatu maitseaine pilaffile, liha- ja kanasalatite, aedoa ja baklazhaanitoitude valmistamisel. Teiste vürtsidega sobib safran halvasti, kuuludes ainult mõnede vürtsisegude koostisesse.

Kui on huvi kasvatada safrankrookust, siis tasub meeles pidada, et safrankrookus paljuneb ainult vegetatiivselt kügmugulsibulate abil, seemet ta ei moodusta.

Sõltuvalt sordist võib safranit kasvatada nii avamaal, kui kasvuhoones. Enamus sorte on liiga külmaõrnad meie kliimas avamaal kasvatamiseks. Nad võivad küll avamaal kasvada, kuid ei õitse. Kui aga puuduvad õied, siis pole ka maitseainet, kuna safrani saadakse õies asuvast emakakaelast koos harulise emakasuudmega.  Toitude maitsestamiseks kasutatakse teinekord ka kogu õit, kuid põhilise maitse saab siiski eespoolmainitud taimeosadest. Kui tegu on siiski sellise liigiga, mida meie kliimas saab ka väljas kasvatada, siis tuleb sibulad istutada mulda juba varakevadel 6-7 cm sügavusele ja 10-12 cm vahega.

Safrankrookused vajavad kerget liiva­segust mulda. Raske lõimisega mullas ja pinnavee kogunemise korral mugulad hävivad. Talvel vajavad nad kerget lehekatet. Safrankrookus õitseb sügisel – septembris ja oktoobris. Emakasuudmed korjatakse käsitsi päikesetõusul ning kuivatatakse.

Nipp! Krookus kasvab hästi ka potis, seega võib kevadel potti istutatud krookust hoida suvel avamaal ning ilmade külmenedes tuua tuppa. Ilusad õied rõõmustavad sügisel aknalaual silma ning saab jälgida, et õigeaegselt saak koristatud saaks.

Safrani tööstuslikud tootmispiirkonnad on Hispaania, Lõuna – Prantsusmaa, Itaalia, Türgi, Iraan, Indi, Pakistan, Hiina, Aserbaidzaan, Dagestaan ja Krimmi lõunarannik. Puhas safran on tulise terava maitsega ja iseloomuliku lõhnaga ning sisaldab väga palju B2 vitamiini.

 

Loe lisaks:

Rododendronite peenra rajamine, Rododendronite kasvatamine-KKK, Astelpaju kasvatamine, Pihlakas ravimtaimena, Sügisesse aeda sobivad lillesordid, Mustika ja kultuurmustika kasvatamine, Hurmaa talveaiast?, Füüsali kasvatamine, Orgaanilised väetised, Ingveri kasvatamine, Viinamarjad kasvuhoones, Viinamarjade kuivatamine, Mahlapress on koduaias vajalik abimees, Vaakumpakendamine on kiireim viis tervislikuks säilitamiseks, Teadlik ja tervislik toitumine

 


Sildid:, , , , ,

comments.php

3 kommentaari

  1. Soovin Safrankrookuse sibulaid, kas või ühe, hea kui saaks kolm?
    Nii ilus oleks sügisel aknalaual õitsvaid krookuseid näha ja kasulikud ka.

  2. Pingback: Kadakas aias ja looduses - ravimtaim ja ilutaim | Rodoaed

  3. Pingback: Sügisesse aeda sobivad lillesordid | Rodoaed

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

captcha

Palun sisestage turvakood

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <h2> <h3> <h4> <a href="" class="" target="">