single.php

rabarberi varred

Rabarberi kasvatamine, rabarber kui kevadekuulutaja

Rabarberihooaeg on käes! Just seda taime peetakse esimeseks tõeliseks kevadekuulutajaks, millest saab valmistada imamaitsvaid kooke ja magustoite ning teisi häid toite.

Igal aiamaal lihtsalt peavad olema mõned rabarberipõõsad. Tavaliselt aitavad sellisel juhul tuttavad, kes lubavad enda rabarberipõõsast välja kaevata mõned rabarberijuured ning need ümber istutada. Antud juur tuleb enne istutamist tükeldada terava labida või noaga selliselt, et igale osale jääks 2-3 suurt punga ja kuni kaks harunemata juurt. Parimad istikud saadakse rabarberi välimistest osadest. Tükeldatud juureosi hoitakse paar päeva varjulises kohas ning õhu käes, et lõikekohad kuivaksid ja istikud paremini juurduksid. Istutamisel jälgida, et istik ei satuks liiga sügavale, nimelt ei tohi mullakihi paksus ületada 1-2 cm ning kasvupung peab jääma mullapinnast kõrgemale. Saaki saab oma rabarberilt juba  teisel kasvuaastal.

Kui rabarber on aias olemas, on soovitav rabarberi kasvukohta vahetada keskmiselt iga 8-9 aasta tagant, sest muidu võib rabarberisaak jääda kasinaks – varred ei kasva hästi ning on peenikesed.

Üldiselt ei ole rabarber kasvukoha suhtes väga tundlik, kuid talle ei sobi need alad aias, kuhu koguneb kevadine lumesulamisvesi ja sademe veed. Rabarber on kergesti hooldatav, kui talle antakse tugevasti väetist. Ta armastab kõige rohkem rammusat, sügava mullakihiga pinnast – parim on liivasegune toitemuld, mida on rikastatud orgaanilise väetisega või kõdusõnnikuga.

Kui rääkida rabarberi kasulikkusest, siis on ta eelkõige väärtuslik selle poolest, et sisaldab rohkesti kergesti omastatavat kaaliumi, mis aitab säilitada normaalset südametööd ja vererõhku ning seetõttu ära hoida südameatakki, ajurabandust ja ohtlikku südamearütmiat.

Vähem leidub kaltsiumi, fosforit ja rauda, B-rühma vitamiine ja karotiini; orgaanilistest hapetest õun-, sidrun- ja oblikhapet; flavonoid ühendeid jt. Üsna  suur on C-vitamiini sisaldus.

Rabarberi puhastatud varred

Nii nagu teistes taimedes, on rabarberiski üsna märkimisväärsel hulgal kiudaineid, mida meie organism otseselt ei omasta, kuid need on normaalses seedetegevuses hädavajalikud koostisosad. Kõige rohkem on rabarberis vett, ligikaudu 90 protsenti toorete rabarberite leherootsude kaalust. Valke on tühiselt, kõigest alla protsendi, ning ka rasvad puuduvad. Magususega pole lood samuti kiita, sest süsivesikute osa küünib kõigest paari protsendini. Rabarber sobib hästi nende menüüsse, kes soovivad hoida saledat joont, sest 100 grammi söömisel saab organism energiat kõigest 12-16 kcal.

Kui aga mõelda, milliseid maitsvaid roogi võiks rabarberist teha, siis tulevad tavaliselt meelde ainult rabarberikook ja kissell. Siin aga mõned väärt retseptid, milliste toitude valmistamiseks võiks veel rabarberit kasutada:

 

 

 

 

 

Rabarberi-nõgese(naadi) muffinid:

 

Koostisained:

3 muna

1dl suhkrut

2 dl nisujahu

100 g võid

1 tl küpsetuspulbrit

1tl vanillisuhkrut

Peotäis nõgese või naadilehti

2dl hakitud rabarberit

 

Valmistamine:

Sulatada või ning lasta jahtuda. Võtta nõgeselehed või naadilehed, asetada sõelale ning kalla üle keeva veega. Nõruta hoolikalt ning jahuta.

Järgmiseks vahusta munad, sega juurde jahtunud sulatatud või ning sega juurde jahu, küpsetuspulber ja vanillisuhkur. Haki nõgesed või naadid ning sega juurde tükeldatud rabarber ning munasegu. Küpseta umbes 20 min 200 kraadises ahjus.

 

Lõhe rabarberiga

 

Koostisained:

1 kg lõhefileed
150-200 g rabarberit
0,75 dl vedelat mett
0,5 dl õunamahla
0,5 dl peenestatud punast sibulat
2 dl vahukoort
2 sl nisujahu
1-1,5 tl estragoni
soola, musta pipart
1 tl sidrunipipart

Valmistamine:

Lõika rabarber õhukesteks viiludeks või väikesteks kuubikuteks. Määri ahjuvorm ja lao lõhefilee tükid vormi. Maitsesta estragoni, soola ja sidrunipipraga. Laota rabarber kalale. Sega ülejäänud ainetest kaste ja kalla vormi. Küpseta 175 kraadis 20 minutit. Serveeri riisi ja rohelise salatiga.

 

Rabarberi-köögivilja külmsupp

 

Koostisained:

125 g rabarberit

500 ml tomatimahla

150 g paprikat

50 g mugulsibulat

1-2 küüslauguküünt

5 sl oliiviõli

1 sl valgeveini äädikat

soola ja pipart.

 

Valmistamine:

Lõika köögiviljad väikesteks kuubikuteks. Lisa tomatimahl, oliiviõli, äädikas ja maitseained ning püreesta köögikombainis või saumikseriga. Serveeri jahedalt ning lisa maitseks peale hapukoort ja rabarberikuubikuid.

 

Rabarberi-banaanisalat

 

Koostiained:

8 dl puhastatud ja tükeldatud rabarberit

2 sl suhkrut
4 sl vett
2 banaani
3 sl meelikööri ( või suhkrut)

 

Valmistamine:

Koori banaanid ja tükelda. Sega suhkrust ja veest siirup. Kuumuta rabarberi tükke kergelt suhkrusiirupis, umbes 3 minutit. Peale kerget keetmist tõsta rabarberitükid kaussi, lisa tükeldatud banaanid ja sega ettevaatlikult. Maitsesta meelikööriga ( või meega). Enne serveerimist lase salatil maitsete ühtlustumiseks külmikus veidi aega seista. Serveeri jäätise või vahukoorega.

 

Rabarberi-maasikasmoothie

 

Koostisained:

400g maasikaid
125g rabarberit
1,5dl piima
1-2 spl suhkrut.
Soovi korral võib lisada ka vaniljejäätist/maasikajäätist ja/või  maasikajogurtit

Valmistamine:

Puhasta maasikad ning aseta blenderisse. Lisa tükeldadatud rabarber ning muud koostiained. Purusta ühtlaseks ning serveeri kohe.

 

Head katsetamist!


Sildid:, , , , , , , , ,

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

captcha

Palun sisestage turvakood

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <h2> <h3> <h4> <a href="" class="" target="">