single.php

mahlapress käsivändaga-6

Mahlapress on koduaias vajalik abimees. Toormahla tegemine marjadest ja viinamarjadest.

Oma aia saaduste mahlaks pressimine on tervislik võimalus suvist päikese energiat ja vitamiine talve kaasa võtta.

Õunamahla tegemisega on paljud inimesed Eestis hästi tuttavad. Pole ju perekonda kellel endal poleks aias õunapuid või mõnel tuttavalt või vähemalt esivanematel. Sügisene õunauputus ehk õuna-aasta tabab Eesti aedasid üle paari aasta ja siis on õunu nii, et tapab. Siis saavad õunu kõik soovijad ja jääb ülegi. Suur osa õuntest tehakse Eestis traditsiooniliselt mahlaks.

Roostevabast terasest eluaegne TRE Spade mahlapress

Aga mitte sellest ei tahtnud me täna rääkida. Lisaks õuntele kasvatakse igas Eesti aias erinevaid marju. Punaseid sõstraid, valgeid sõstraid, musti sõstraid, karusmarju, arooniaid, pihlakaid jne. Viimastel aastatel kasvatakse meie aedades üha rohkem viinamarju. Viinamarjadega on samuti nagu õuntega, et kui nad küpsevad siis suures koguses ja korraga ja kõike ära süüa lihtsalt ei suuda. Selle pärast on ka oma aia viinamarju väga praktiline mahlaks teha. Vähemalt osaliselt, see osa mida ära süüa ei jaksa.

Mahla tegemise erinevad viisid

Mahlaaurutajaga marjadest mahla tegemine on Eestis vana traditsioon. Tehti ju vene ajal kõik marjad mahlaks ja seda tuli igast aiast sadu liitreid aastas. Viimastel aastatel on lisaks marjade mahlaks aurutamisele tekkinud ka tehniline võimalus kodustes tingimustes marju otse toormahlaks pressida. Tasub kindlasti proovida.

Mahlapress

Toormahla tegemiseks on vaja korralikku ja kvaliteetset mahlapressi, mis pressiks värsked marjad mahlaks ilma seemneid ja kesti sinna hulka purustamata. Seda on oluline mainida kuna poest võib osta erinevaid mahlapresse millega smuutisid tehakse. Sisuliselt lastakse seal kõik koos blenderi teraga peeneks püreeks. Puuviljade puhul on see üsna põnev ja maitsev proovida aga mahla nii teha ei saa. Kuigi smuuti on teoreetiliselt ju ka väga väga paks mehumahl.

Sõstarde, viinamarjade ja teiste marjade puhul me reeglina ei taha peeneks lastud seemneid sisse juua, selle pärast kasutame külmpressimise mahlapressi. Kaasaegsed marjade mahlapressid oskavad marjade seemned ja kestad mahlast kenasti eraldada.

Itaalia TRE Spade mahlapress

Mahlapressi moodul ilma mootoriplokita. Saab kinnitada otse hakklihamasina mootorile.

Välimuselt näeb tänapäevane mahlapress välja nagu imeliku kujuga hakklihamasin. Ja tegelikult on see üsna õige kuna osa mahlapressi mudeleid kasutab sama mootoriploki osa mis hakklihamasin. Teisisõnu kui sul on näiteks TRE Spade mootoriga hakklihamasin olemas, siis pole vaja juurde hankida mitte tervet mootoriga mahlapressi vaid ainult mootoriploki külge käivat mahlapressi moodulit.

Mahlapressi kasutamine

Mahlapressiga marjade mahlaks pressimine on üsna lihtne. Eeltööna peale marjade korjamist on vaja ainult kontrollida, et marjad oleks puhtad st närtsinud või inetud marjad on vaja eemaldada. Sõstarde puhul ei ole see väga teemaks aga viinamarjade puhul peab kobarad üle vaatama kuna vahel on herilased ja mesilased ülimagusaid marju käinud söömas ja need marjad võivad olla närtsinud või käärinud. Tavaliselt piisab viinamarja kobara kergest raputamisest ja närtsinud marjad kukuvad kergesti maha. Suures koguses koledate marjade kasutamine võib lihtsalt mõjutada veidi maitset.

Kui väga täiuslikuks minna, siis võib viinamarja kobaratel varre jämedamad osad ära lõigata. Aga võib ka kõige täiega masinasse panna. Mahlapressil on peal mugav anum või kausike kuhu marjad on mugav kallata ja kust masin siis töö käigus ise vaikselt sisse tõmbab. Vajadusel võib kaasas oleva pulgaga marju kergelt tagant aidata.

Pildil näha oleva koonuse sisepinnal liigub tigumehhanism, mis eraldab marjadest mahla ühele poole koonuselist trumlit ja kestad ja seemned teisele pool trumlit. Mahl jookseb siis väljapoole ja kestad ja seemned eralduvad koonuse otsas olevast avast.

Kui marjad on kõik mahlaks pressitud tuleb toormahl kindlasti kergelt läbi kuumutada ehk pastöriseerida ja siis nõudesse villida. See on vajalik säilimiseks. Koheselt joomiseks sobib aga toormahl ilma kuumutamata suurepäraselt. Viinamarjade puhul on mahl juba loomulikult nii magus, et suhkrut lisada poleks vaja. Natuke võiks aga pruuni looduslikku suhkrut (mitte rafineeritud valget suhkrut) lisada kuna see teeb mahla klaarimaks, selgemaks ja toob värvi ilusamini esile. Samuti aitab väike kogus pruuni suhkrut kuumutamisel setitada mahlast sadet põhja. Lihtsalt visuaalne aga väga ilus tulemus.

Väga põnev teema on erinevad segumahlad. Katsetage ja proovige. Võite avastada uusi lemmikmaitseid ja ootamatuid värvilahendusi kui teete koos mahlaks näiteks punast sõstart ja arooniat või lisada valgele sõstrale natuke viinamarju. Lihtsalt proovige. Kaotada pole midagi.

Mahlapressi optimaalne suurus

Mahlapresse on erineva suurusega ja mootori võimsusega ja sellest sõltub kui kiiresti üks ämbritäis marju masinast mugavalt läbi käib ja mahlaks muutub. Mahlapressi suuruse valikul oleks praktiline võtta just nii suur masin kui vaja ja mitte ka liiga suur. Kuna mahla tegemise hooaeg ei ole aastaringne, siis oleks liiga suure ja raske masina vahepealne hoidmine üsna tülikas. Selle pärast on aga kombineeritud mahlapress – hakklihamasin sama mootriploki peal väga tark valik. Saab ju niimoodi sama masinat kasutada kahel erineval otstarbel ja jõude seismise aeg on palju lühem- või siis üldse mitte – võib olla kasutate hakklihamasinat nii palju, et masin on kogu aeg rakenduses.

Nagu esikaane fotolt näha ona mahlapresse ka selliseid väikesi käsivändaga mudeleid. Käsivändaga mahlapress ei ole nii kiire ja mugav kui võimas motoriseeritud mahlapress aga ei maksa teda ka alahinnata – väikese aia marjad saab ka niimoodi kenasti mahlaks tehtud.

 

NB Kõik meie poolt pakutavad köögiseadmed ja mahlapressid on legendaarse Itaalia firma TRE Spade tooted, mis on loodud kestma aastakümneid. Rõhutame eraldi, et kõik need seadamed on ka reaalselt itaalia tehases toodetud. Meie valikus ei ole ühtegi toodet mis on hiinas toodetud ja me oleme selle üle uhked.

 

Jaga meiega oma kogemusi

Jaga meiega artikli all kommentaarides oma kogemusi mahla kodusel tegemisel. Seda on huvitav kuulda ja sellest võib kellegile teisel palju kasu olla, kes on alles alustamas selle teel. Mida rohkem erinevaid kogemusi seda kaugemale me kõik jõuame. Tänud ette.

 

Loe veel: Mahlapressid, Viinamarjade kuivatamine toidukuivatiga, Toidukuivati kasutamine, Tomati kuivatamine kuivatis, Vaakumpaknedamine-kiireim viis tervislikuks säilitamiseks, Hakklihamasina valimine, Verivorsti kodus tegemineRavimtaimede korjamine ja kuivatamine, Milliseid ravimtaimi korjata ja kuivatada suvel?

 

 

 

 

 

 


Sildid:, , , , ,

comments.php

10 kommentaari

  1. Pingback: Viinamarjad kasvuhoones. Eestis? Viinapuude kasvuhoones kasvatamine | Rodoaed

  2. Pingback: Viinamarjade kuivatamine toidukuivatiga | Rodoaed

  3. Pingback: Füüsali kasvatamine ja kasutamine. Maasikfüüsal, Peruu füüsal ja Mehhiko füüsal | Rodoaed

  4. Pingback: Imemaitsev hurmaa. Eksootiline maiuspala talveaiast? | Rodoaed

  5. Pingback: Sidrunipuu- parima lõhnaga viljapuu | Rodoaed

  6. Pingback: Mustikas ja kultuurmustikas. Kasvatamine ja kasutamine. | Rodoaed

  7. Pingback: Hakklihamasina valimine. Milline peab olema hea hakklihamasin. | Rodoaed

  8. Pingback: Toidukuivati kasutamine | Rodoaed

  9. Pingback: Milliseid ravimtaimi korjata ja kuivatada suvel? | Rodoaed

  10. Pingback: Hakklihamasina kasutamine | Rodoaed

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

captcha

Palun sisestage turvakood

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <h2> <h3> <h4> <a href="" class="" target="">