single.php

kaalikas_1

Kaalika kasvatamine. Vitamiinid, mineraalid ja kaalika raviomadused

Kui porgand on Eestis väga levinud  juurvili ning seda söövad meelsasti nii suured, kui väikesed, siis kaalika suhtes jagunevad arvamused mitmes eri suunas. On neid, kellele kaalikas väga maitseb, kuid teised ei suuda seda võtta suu sissegi, kuna nende maitsemeele jaoks on kaalikas mõru. Kaalikas muutub mõruks tegelikult vale kasvatamisega.

Ometigi on kaalikas väga kasulik juurvili. Kaalikas sisaldab näiteks suures koguses C-vitamiini ja kuna kaalikas säilib väga hästi ka talvel, on see meie kliimas äärmiselt hea vitamiiniallikas. Oma C-vitamiini koguse poolest ületab kaalikas nii apelsini ja sidrunit. Seega ei pea sööma välismaised puuvilju, mis on sageli erinevate ainetega pritsitud, vaid saab eelistada oma aias kasvatatud kaalikat.

 

Kaalikas on väga vana kultuur

Kas te teadsite, et kaalikas on ilmselt Vahemeremaadest pärinev üsna vana kultuurtaim ning seda tundsid juba ammustel aegadel kreeklased  ja roomlased. Laiemalt sai kaalikas  tuntuks alles 17. saj, kus ta levis üle kogu Euroopa, sealhulgas ka Eestis. Tänapäeval kasvataksegi teda põhiliselt Euroopas, kuid vähesel määral on ta levinud ka näiteks USAs, Brasiilias ja Argentiinas.

 

Kaalikas on tõeline vitamiini ja mineraalipomm

Lisaks C-vitamiinile sisaldab kaalikas ka peaaegu kõiki B-grupi vitamiine ning samamoodi nagu porgand ka karotiine. Karotiin muutub organismis A-vitamiiniks, kuid vajab omastamiseks rasvainet. Seega on hea ka kaalikasalatile lisada erinevaid rasvaineid- näiteks oliivõli.  Peale eelpoolmainitud ainete, sisaldab kaalikas ka eeterlikke õlisid, pektiinained, naturaalseid süsivesikuid ning valke. Kaalikas varustab meid ka mineraalainete, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, naatriumi, fosfori ning rauaga. Lisaks sellele on kaalikas kiudaineterohke ning üsna kalorivaene.

 

Kaalikas ravimtaimena

Kaalikas

Inimestele, kelle kolesteroolitase on kõrge, sobib kaalikas eriti hästi, kuna kaalikas aitab seda hoida normi piires. Kaalikas aitab kaasa ka südametööle ning närvisüsteemi tasakaalukusele, samuti on teda hea tarvitada veresoonte lupjumise vastu. Kuna kaalikas sisaldab nii rauda, kui C-vitamiini, siis on teda hea näksida ka aneemia korral, või kui on kalduvus aneemia tekkeks.

Mida paljud inimesed ei tea, on see, et kaalikas toimib ka loodusliku antibiootikumina, seega on hea kaalikat süüa külmetushaiguste hooajal, et need endast eemal hoida.

Kindlasti mõtlete, et kas eelpool mainitud jutt kehtib ainult toore kaalika korral.  Tegelikult säilitab kaalikas enamuse oma vitamiinidest ja mineraalainetest ka kuumtöötlemisel. Näiteks keetmisel ja küpsetamisel.  Seega lisage kaalikas edaspidi kindlasti oma pajaroogade menüüsse, suppidesse ja hautistesse.

 

Kaalika kasvatamine

Kaalikas on ristõieliste (Cruciferae) sugukonda kuuluv kaheaastane taim. Esimesel aastal kasvatab juurvilja ja teisel aastal üle meetri kõrguse õisikuvarre. Teda on väga lihtne kasvatada, sest ta on külmakindel, vähenõudlik ja annab rohkelt saaki. Kaalika seemned idanevad juba 2-3 plusskraadi juures. Kui kaalikataimed on hakanud idanema ning tekivad tõusmed, siis taluvad need isegi kuni kolmekraadist külma. Kaalikas kasvab kõige paremini 15-19 kraadi juures. Soojemate temperatuuride korral võib kaalikas muutuda mõruks ja kibedaks ning suhteliselt puiseks.

Kaalikataimele meeldib valgus ning niiske muld, seega peab taimi hoolikalt kastma. Mullastiku suhtes ei ole kaalikataimed väga nõudlikud. Põhimõtteliselt võib neid kasvatada igasugusel mullal,  kuid kaalika lemmikuks on keskmise raskusega liivsavi- või savimullad.

Kaalika kasvatamisel ei tohi hilineda taimede harvendamisega, kuna muidu venivad nad välja ning suunavad oma jõu lehtede ja varre kasvatamisele, samas kaalika juurvili jääb väikeseks.

Kuna kaalikas on külmakindel, ei pea teda ette kasvatama, vaid võib külvata otse avamaale. Kaalika seeme külvatakse 1-2 cm sügavusele. Kui kaalikaid kasvatatakse peenral, peab ridade vahe olema vähemalt 25-30 cm.  Seeme tärkab tavaliselt nädalaga ning kaalika kasvuaeg on keskmisel 130 päeva.

 

Kaalika mugulad  tuleb koristada enne külmade saabumist, siis säilivad nad hästi.  Kaalikad tõmmatakse lehtepidi mullast välja, raputatakse puhtaks ja lastakse taheneda. Pärast lõigatakse alumised juured ja pealsed osad ära ning viiakse hoiukohta.

 

Loodame, et lugu inspireeris Sind kaalikat kasvatama ja oma toitudes rohkem kasutama. Kaalikas oli enne kartuli saabumist peamine juurvili Eesti aladel ning aitas mitmetel näljahädadel inimestel rasked ajad üle elada. Kaalika suur väärtus on just selles, et temas säilivad vitamiinid ka talvisel säilitamisel hästi.

 

 


Sildid:, , , , ,

comments.php

Üks kommentaar

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

captcha

Palun sisestage turvakood

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <h2> <h3> <h4> <a href="" class="" target="">