single.php

Baklazaan

Baklazaani kasvatamine ja kasutamine

Baklažaan-tähelepanuväärne köögivili!

Bakažaan ei ole Eestis just kõigi perede lemmikvili, kuid põhjus võib olla selles, et seda ei osata õigesti valmistada ja seega jääb ta ka kulinaarsetest soovitustest välja. Ometigi on tegu suurepärase vitamiinipommiga ning õigesti valmistades on ta ka ääretult maitsev. Eriti suures soosingus on baklažaan vahemeremaades, seega tasub ideid võtta sealsest köögist. Just sealt pärinevadki tuntuimad baklažaaniroad, nagu kreeklaste hakklihaga vormiroog moussaka, sitsiillaste eelroog caponata ja lõunaprantslaste köögiviljahautis rataouille. Sarnaselt suvikõrvitsaga võib baklažaani serveerida ka täidetult, marineeritud baklažaan on väga maitsev grillitult.

Baklažaan pärineb Indiast ja Mägi-Araabiast. Baklažaani kasvatatakse oma kodumaal mitmeaastase taimena. Eestis on ta aga levinud üheaastasena. Baklazaan kuulub maavitsaliste sugukonda, samasse perekonda kartuli ja tomatiga. Baklažaani värvus varieerub tume-purpursest kahvatulillani ning ka kollasest valgeni. Tema viljad sisaldavad vitamiine ja mitmesuguseid mineraalaineid, fosforit, kaltsiumi, rauda, samuti küllaltki palju suhkruid, parkaineid, kiudu ja valku.  Sellepärast on baklažaan ka taimetoitlaste hulgas väga levinud, kui äärmiselt  tervislik vili. Samuti annab 100 grammi baklazaani vilja vaid 26 kcal energiat. Praetud baklažaanil on omapärane seenemaitse, sellepärast on ta väga levinud mitmesugustes praetud roogades, et viimastele omapära lisada.

Kui baklažaani kasvatada, siis tasub arvestada, et tema juurestik on taimedel küllaltki nõrk ja taastub ümberistutamisel aeglaselt. Taim võib kasvada 30-70 cm pikkuseks. Baklažaani taimed on valgusnõudlikud. Vajavad rohkem soojust kui tomat ning seemnete idanemiseks parim temperatuur on 18-24 kraadi. Taimede kasv pidurdub alla 15 kraadi juures ning nad kardavad öökülma.

Kasvukoht

Paremini sobib keskmise või kergema lõimimisega, viljakas, neutraalse või nõrgalt happelise reaktsiooniga muld. Peaasi, et muld oleks kobe ja õhurikas, kasvukoht tuulte eest kaitstud ja päikeseline. Baklažaani võib vabalt kasvatada  konteinerites nii väljas kui kasvuhoones, sest seal edeneb ta kasvus jõudsalt ja annab head saaki.

Istutamine

Kasvukohale istutatavad taimed peaksid olema vähemalt 60-70 päeva vanused. Istutatakse pärast öökülmaohu möödumist. Tavaliselt mai lõpus või juuni alguses. Istutamisel peab hoiduma juure vigastamisest ning jälgima istutamissügavust – see ei tohi olla suurem kui istikupotis.  Reavahe peaks olema 60 cm ja taimevahe 30-40 cm.

Hooldamine

Baklažaanitaimed ei vaja toestamist ning hoiavad ennast väga hästi püsti.  Samuti ei ole tarvis neid kärpida. Taimedele on hea kerge mulla kobestamine, kuid üsna maapinna lähedalt, et mitte juurestikku kahjustada. Taimi tuleb kasta regulaarselt eelsoojendatud veega.

Kui taimi on vaja väetada, siis tasub seda teha köögivilja kompleksväetisega ning anda lisaväetis koos kastmisveega.  Esimese väetamise võid teha pärast taimede juurdumist ja teise viljakandmise alguses.

Saagi koristamine

Esimesed viljad võivad soodsate tingimuste kokkulangemisel valmida juba augusti alguses. Tarbimiskõlblikud viljad peavad olema ilusa läikiva tumelilla värvusega. Koristamisel lõika vili varre küljest lahti kas noa või kääritega. Kasutada võib kindaid, kuna varre küljes kasvavad väikesed teravad okkad, millega on oht end vigastada.

Küpse baklažaani äratundmiseks vajutage sõrmega viljale. Kui viljaliha alguses annab küll järele, kuid siis taastab algse oleku, on küpsusaste söömiseks sobiv. Kui lohk jääb püsima, on vili üleküpsenud — sellise vilja sisu võib olla liiga jahune. Kui aga lohku üldse ei teki, on baklažaan korjatud liiga vara, seega toores.

Kahjuks on baklažaan kiiresti riknev toiduaine. Seistes muutub maitse mõruks. Säilitamiseks tuleks kasutada jahedat ja kuiva kohta, külmkappi pistes pakendage see kindlasti kilekotti. Kui kavatsete baklažaani kohe samal päeval toiduks tarvitada, võib ta seni seista toatemperatuuril.

Noore baklažaani koor on enamasti söödav, vanemad viljad peaks koorima. Kuna õhu käes kaotab viljaliha kiiresti oma värvi, tuleb baklažaani lõigata vahetult enne kasutamist. Et eraldada viljalihast liigset vett, parandada maitset ja säilitada värvust, võite puistata baklažaani viiludele soola (võib ka sidrunimahla). Nii saate liigse vee välja nõrutada. Kõik baklažaanid pole mõrkjad ega vaja sellist töötlust. Kui tunnete kibedat maitset, siis seda aitab vähendada vilja koorimine ja leotamine vees.

Lõpetuseks ka üks maitsev baklažaaniroog, mida tasub kindlasti järgi proovida:

Baklažaanihautis:

Koostisained:
2 keskmise suurusega baklažaani
2 kartulit
1 hakitud sibul
1 paprika
4-5 hakitud küüslauguküünt
500 grammi tomatipüreed (tükkideta)
värsket hakitud tilli
värsket hakitud koriandrit
värsket hakitud peterselli
värsket hakitud basiilikut
1 tl paprikapulbrit

musta pipart
soola
suhkrut
õli

Torka baklažaanile sisse mõned augud ning küpseta ahjus üka tund 200 kraadi juures. Jahuta ning koori ja haki sisu. Keeda kartul ning haki ka see.
Pane pannile õli sisse hakitud sibul koos paprikakuubikutega, hauta 7-8 minutit. Lisa küüslauk ja prae veel minutikese.
Kalla peale tomatipüree. Maitsesta soola ja suhkruga ning lase kastmel veidi kokku keeda (ca 10 minutit).
Lisa kartul ja baklažaan, hakitud maitseroheline ning kõik ülejäänud koostisained, mida veel kasutanud ei ole. Serveeri soojalt.

Rooga võid pakkuda nii iseseisvalt, kui ka liha kõrvale.

 

Loe lisaks: Paprika sordid, paprikataimede istikute hooldamine, Kui palju tomateid saab osta kasvuhoone eest,  tomatisordidtomati seemnete külvamine,taimede pikeerimine ja kasvatamine, tomati ja paprika ettekasvatamine,  talikõrvitsa kasvatamine, hurmaa talveaiast?, arbuusi kasvatamineviinamarjad kasvuhoones, artishoki kasvatamine,  kurgisordid, Mida kasvuhoones kasvatadakasvuhoone-investeering tervisesse, abivahendid kasvuhoones7 põhjust kasvuhoonet pidadakasvuhoone kütmine ja valgustamine, kastmissüsteem kasvuhoonesse, konteineraiandus kasvuhoonesse, Kasvuhoone soojustus, Kasvuhoone paigalda sügisel, taimed külva kevadel,


Sildid:, , , , , , , , , ,

comments.php

4 kommentaari

  1. Eelmisel suvel oli mul kasvuhoones kolm baklažaanitaime- ilusad, lopsakad, õitsesid rahuldavalt kuid ei viljunud. Soojust oli, niiskust samuti tundus jätkuvat, kasvuhoone seinad olid sageli kaetud kondensveega, ei julgenud seetõttu taimi piserdada aga mitte ühtki vilja. Tomatid ja paprikad aga andsid hea saagi. Mis võis küll veel puudu või üle olla? Tolmeldajad?

    • Tundub, et asi oli tolmeldamises. Tolmeldamise osas on abiks kui käia iga päev kergelt taimi koputamas. Piisab kui tomati puhul raputada tuginööri ja baklazaanil kergelt vart raputada. Ikka siis kui õied juba lahti.
      Samuti on võimalik, et õiepungad varisesid mingil põhjusel lihtsalt maha. Ei oska nii täpselt öelda kui pole olukorda näinud. Võib olla olid lehetäid noortel kasvudel ja õitel kallal?

      • Aitäh vastuse eest! Kahjureid taimedel polnud ja kui mu mälu ei peta, varisesid vanad õied, mitte pungad ega värsked. Raputamist ma neile tõesti regulaarselt ei teinud, ehk siis selles asi. (Jäävad ka variandid liiga niiske ja liiga kuum, paar korda juhtus, et hilinesin akende-uste avamisega, kuigi tomat ju pidas vastu). Olen tänavu hoolsam, raputan ja tuulutan.

  2. Olen kasvatanud mitmel aastal baklažaane maapinnast kõrgemal kastis, ei ole taimi raputanud ja saaki tuli kolmast taimest piisavalt palju. Eelmisel aastal istutasin maapinnale tomatite juurde, suvi oli ka jahedam ja ühtegi vilja ei saanud. Mulle tundus, et probleem oli selles, et juurtel oli liiga külm selle soojamaa taime jaoks.

    Minul on aga baklažaanidega teine probleem. Alumisel lehed hakkavad muutuma heledamaks, närtsivad ja lõpuks hävivad. Nii on igal aastal. Kas kellelgi on teadmisi rohkem väetamise suhtes? Kas on mingi väetise puudus?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

captcha

Palun sisestage turvakood

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <h2> <h3> <h4> <a href="" class="" target="">